Φθορίωση
Η φθορίωση των δοντιών αποτελεί σημαντικό μέτρο καταπολέμησης της τερηδόνας. Συνήθως εφαρμόζεται στα παιδιά μετά την ηλικία των 3 ετών, ενώ συνιστάται να γίνεται και σε ενήλικες υψηλού τερηδονικού κινδύνου. Το φθόριο συμβάλλει στην επαναμεταλλικοποίηση των συστατικών του δοντιού, επιδιορθώνοντας έτσι αρχόμενες τερηδονικές βλάβες και ενισχύοντας την αντίσταση του δοντιού στα μικροβιακά οξέα. Πέρα από τη φθορίωση στο ιατρείο, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα συμβάλλει καθοριστικά στην αντίσταση των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα διατηρώντας τα έτσι υγιή.
Το φθόριο και η φθορίωση με σωστή διαδικασία εφαρμογής δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα για την υγεία. Αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε πως το φθόριο αποτελεί σήμερα το καταλληλότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των δοντιών. Η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται σε διάστημα 6-12 μηνών ανάλογα την περίπτωση και μπορεί να ξεκινήσει άφοβα από την ηλικία των 3-4 ετών.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) και η Ευρωπαική Ακαδημία Παιδοδοντίας (EAPD) συνιστούν φθορίωση μετά το 3ο έτος, κάθε 6 μήνες. Σε παιδιά με πολλές τερηδόνες ή/ και πολλά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.
Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (sealants)
Οι καλύψεις οπών και σχισμών των οπισθίων δοντιών (γομφίων, προγομφίων) είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της εμφάνισης τερηδόνας. Γίνονται στους πρώτους μόνιμους γομφίους που εμφανίζονται στην ηλικία των 6-7 ετών.
Στα οπίσθια δόντια, λόγω της περίπλοκης ανατομίας τους, είναι πιο εύκολο να προσκολληθούν τροφές και μικρόβια στις μικρές σχισμές τους, καθιστώντας έτσι ευκολότερη και την εμφάνιση τερηδόνας. Για το λόγο αυτό συνιστάται η προληπτική εφαρμογή των sealants που στόχο έχει το ‘κλείσιμο’ αυτών των σχισμών ώστε να μην προσκολλώνται οι τροφές. Τα sealants αποτελούνται από ένα λεπτό στρώμα διαφανούς εμφρακτικού υλικού (υγρής σύνθετης ρητίνης) το οποίο τοποθετείται στις σχισμές των δοντιών χωρίς το δόντι να τροχιστεί, συνεπώς είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Η τοποθέτησή τους συνιστάται μετά την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων, δηλαδή περίπου στο 6ο έτος της ηλικίας των παιδιών.