Συχνές Ερωτήσεις

1Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο συνιστάται να πραγματοποιείται (κατά περίπτωση) μία με δύο φορές τον χρόνο για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνονται έγκαιρα ή διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο και αντιμετωπίζονται οι νόσοι του στόματος, γεγονός πολύ σημαντικό στη μακροχρόνια διατήρηση της στοματικής μας υγείας.
2Φοβάμαι να πάω στον οδοντίατρο! Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πονάει;
Οι σύγχρονες μέθοδοι οδοντιατρικής έχουν επιτύχει την εξάλειψη του πόνου έτσι ώστε πλέον οι ασθενείς να αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια της όποιας θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, κατά την πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται απλώς ο έλεγχος των δοντιών, μια διαδικασία απολύτως ανώδυνη και απλή, ώστε ο ασθενής να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του ιατρείου και τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια συζητείται με τον ασθενή το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας και οι εναλλακτικές λύσεις ώστε η όλη θεραπευτική διαδικασία να είναι ευχάριστη για τον ασθενή και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του.
3Σε ποια ηλικία πρέπει να έρθει το παιδί στον οδοντίατρο για πρώτη φορά;
Τα παιδιά συνιστάται να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μετά την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών στο στόμα (περίπου ηλικία 6 μηνών). Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείται η ομαλή ανατολή των δοντιών και διάπλαση των γνάθων, ενώ διαγιγνώσκονται έγκαιρα και τυχόν ανωμαλίες διάπλασης.
Η επίσκεψη των παιδιών στο οδοντιατρείο από τη μικρή ηλικία στοχεύει μέσω του παιχνιδιού και της εκπαίδευσης να τα εξοικειώσει με το περιβάλλον και να τα εισάγει ευχάριστα σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν υγιή δόντια και να αποφύγουν αργότερα οδοντικές θεραπείες.
4Σε ποια ηλικία βάζουν τα παιδιά σιδεράκια;
Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος μπορεί να γίνει στην ηλικία των 7 ετών εάν ο οδοντίατρος διαγνώσει κάποια ορθοδοντική ανωμαλία ή καθυστέρηση στην ανατολή των μονίμων δοντιών, εκτός και εάν οι γονείς έχουν εντοπίσει σοβαρό πρόβλημα νωρίτερα οπότε μπορούν να συμβουλευτούν τον οδοντίατρο κι εκείνος αναλόγως να τους παραπέμψει σε ορθοδοντικό.
5Για πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της Λεύκανσης;
Το διάστημα που διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται κυρίως από τις διατροφικές συνήθειες καθώς και την απορροφητικότητα του σμάλτου των δοντιών σε χρωστικές. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως συνήθως η λεύκανση διαρκεί για αρκετά χρόνια με την προϋπόθεση του περιορισμού κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων καφέ, τσιγάρου, αναψυκτικών που περιέχουν χρωστικές καθώς και κόκκινου κρασιού.
6Πόσες φορές πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Το καθημερινό προσεκτικό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα (πρωί- βράδυ) για περίπου 2 λεπτά ανά φορά θεωρείται επαρκές για την πρόληψη των νόσων των δοντιών και των ούλων.
Το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται να γίνεται αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών, περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Σε παιδιά κάτω των 6 ετών, ενθαρρύνεται το βούρτσισμα να επιτηρείται από τους γονείς ώστε να βουρτσίζονται αποτελεσματικά όλες οι περιοχές.
7Να επιλέξω ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα ;
Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως και οι δύο καθαρίζουν εξίσου καλά τα δόντια μας. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες υπερέχουν μόνο για τον λόγο πως πραγματοποιούν περισσότερες κινήσεις ανά δευτερόλεπτο και συνεπώς θεωρείται πως καθαρίζουν καλύτερα..
8Ποια οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιώ;
Η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει πάντα να γίνεται με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Η ποσότητα του φθορίου που πρέπει να περιέχεται στην οδοντόκρεμα εξαρτάται από την ηλικία μας.
Έτσι, για παιδιά 6 μηνών-3 ετών η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει περιεκτικότητα 1000ppm φθορίου και η ποσότητα της οδοντόκρεμας που τοποθετείται στην οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι ελάχιστη (επίχρισμα). Για παιδιά 3-6 ετών, η περιεκτικότητα πρέπει να είναι επίσης 1000ppm και η οδοντόκρεμα να τοποθετείται σε μέγεθος μπιζελιού στην οδοντόβουρτσα. Σε παιδιά 6-12 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η οδοντόκρεμα ενηλίκων με συγκέντρωση 1500ppm επίσης σε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού, ενώ μετά την ηλικία των 12 ετών η ποσότητα της οδοντόκρεμας πρέπει να καλύπτει το μέγεθος της οδοντόβουρτσας (γραμμή οδοντόκρεμας επί της οδοντόβουρτσας).
Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης απευαισθητοποιητικές ή λευκαντικές οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση μετά από σύσταση του οδοντιάτρου. Ρωτήστε μας περισσότερες πληροφορίες.
9Το φθόριο είναι ασφαλές για την υγεία μας;
Το φθόριο είναι στοιχείο που πέραν από τις οδοντόκρεμες περιέχεται και σε διάφορες τροφές και σε κάποιες περιοχές και στο νερό. Το φθόριο στις ποσότητες που το προσλαμβάνουμε καθημερινά είναι απολύτως ασφαλές και το πιο βασικό μέσο πρόληψης της τερηδόνας γι’ αυτό και η καθημερινή υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι απαραίτητη.
10Χρειάζεται να χρησιμοποιώ και νήμα εκτός από το βούρτσισμα; Από ποια ηλικία;
Το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητα εργαλεία καθημερινής στοματικής υγιεινής διότι μπορούν και φτάνουν σε περιοχές όπου η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει επαρκώς (περιοχές ανάμεσα στα δόντια). Έτσι προλαμβάνονται οι τερηδόνες ανάμεσα στα δόντια καθώς επίσης και η αιμορραγία των ούλων.
Ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια λόγω της σχετικής δεξιοτεχνίας που απαιτεί, συνιστάται κυρίως μετά την ηλικία των 12 ετών όπου τα παιδιά έχουν καλύτερο έλεγχο των λεπτών κινήσεών τους.
11Χρειάζεται να χρησιμοποιώ και κάποιο στοματικό διάλυμα στην καθημερινή μου στοματική υγιεινή;
Στο εμπόριο κυκλοφορούν στοματικά διαλύματα με διαφορετική σύσταση που χορηγούνται κατά περίπτωση μετά από σύσταση του οδοντιάτρου. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση στοματικού διαλύματος δεν αντικαθιστά το ημερήσιο βούρτσισμα και συνιστάται η επικοινωνία με τον οδοντίατρο πριν τη χρήση του ώστε να συζητηθεί ποιο είναι το καταλληλότερο, η διάρκεια χρήσης του κλπ. Στα παιδιά συνιστάται η χορήγηση φθοριούχου στοματικού διαλύματος μετά την ηλικία των 6 ετών για επιπλέον πρόληψη ενάντια στην τερηδόνα.
12Ποιες τροφές είναι επιβλαβείς για τα δόντια μας;
Η κύρια νόσος του στόματος που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή μας είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα προκαλείται από μικρόβια τα οποία μεταβολίζουν τους ζυμώσιμους υδατάνθρακες που περιέχονται στις τροφές. Έτσι, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (γλυκά, ψωμί, ζυμαρικά, ζάχαρη κ.ά.) μπορούν να είναι επιβλαβείς για τα δόντια μας. Ιδιαίτερα επιβλαβείς είναι τροφές με υψηλή ικανότητα προσκόλλησης στα δόντια καθώς είναι δύσκολο αυτές να αφαιρεθούν από τις οδοντικές επιφάνειες με τις απλές κινήσεις της γλώσσας και των δοντιών κατά την μάσηση.
Πέραν της τερηδόνας, σημαντική είναι η συσχέτιση της διατροφής και με την διάβρωση της αδαμαντίνης, πάθηση που καθιστά την αδαμαντίνη εύθραυστη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα δόντια. Η διάβρωση προκαλείται από οξέα που περιέχονται στις τροφές όπως εσπεριδοειδή, φρούτα, ανθρακούχα αναψυκτικά, energy drinks, γι’αυτό και η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
13Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος; Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η τερηδόνα, η ουλίτιδα/ περιοδοντίτιδα, ο διαβήτης καθώς και η καθημερινή κατανάλωση τροφών με πολλά μυρωδικά. Σε επίμονη κακοσμία που δεν παρέρχεται μετά τη διακοπή του αιτίου της (σε περιπτώσεις κατανάλωσης τροφής/καπνίσματος/ αλκοόλ), συνιστάται η επίσκεψη στον οδοντίατρο για την περαιτέρω διερεύνησή της.
Η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή προλαμβάνει την εμφάνιση κακοσμίας λόγω των νόσων του στόματος. Συνιστάται επιπλέον προσεκτικός καθαρισμός της γλώσσας με απλή οδοντόβουρτσα ή εργαλεία καθαρισμού γλώσσας.
14Τι είναι οι άφθες και γιατί εμφανίζονται στο στόμα μας; Πώς αντιμετωπίζονται;
Οι άφθες είναι μικρές ‘πληγές’ του στόματος, συνήθως επώδυνες ιδιαίτερα σε επαφή με αλάτι, καρυκεύματα και όξινα τρόφιμα. Η αιτία τους δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη, ενώ μεταξύ των εκκλυτικών παραγόντων περιλαμβάνονται το στρες, οι ορμονικές μεταβολές, οι λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια, η πτώση του ανοσοποιητικού, η έλλειψη βιταμινών και κακή διατροφή, αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα, ακόμα και γενετικοί παράγοντες.
Οι άφθες συνήθως παρέρχονται από μόνες τους χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης αλοιφές και spray που μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στις άφθες ώστε αυτές να γίνουν λιγότερο επώδυνες. Επιπλέον συνιστάται καλή στοματική υγιεινή, αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, καλή διατροφή με αποφυγή τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και καρυκεύματα, ενώ ιδιαίτερα καταπραϋντική είναι και η πλύση του στόματος με διάλυμα χλιαρού χαμομηλιού. Σε περιπτώσεις που οι άφθες δεν παρέρχονται σε 15 ημέρες συνιστάται η άμεση επικοινωνία με τον οδοντίατρο.
15Τι χρειάζεται να κάνω σε περίπτωση που σπάσει κάποιο μπροστινό δόντι λόγω ατυχήματος;
Σε περίπτωση που σπάσει κάποιο κομμάτι του δοντιού, προσπαθήστε να βρείτε και να φυλάξετε το σπασμένο κομμάτι και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος που το δόντι μετακινήθηκε από την θέση του ή και ‘βγήκε’ ολόκληρο από το φατνίο, πιάστε το προσεκτικά από την μύλη και όχι από τη ρίζα του, ξεπλύνετέ το ελαφρά σε φυσιολογικό ορό, προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε το δόντι πίσω στην αρχική του θέση και διατηρήστε το εκεί δαγκώνοντας μια γάζα/ βαμβάκι. Στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο για περαιτέρω καθοδήγηση. Εάν δεν μπορείτε να το επανατοποθετήσετε, διατηρήστε το σε γάλα ή στο σάλιο σας και επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του τραύματος είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί το δόντι μακροπρόθεσμα.
16Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης;
- Για την αλλαγή χρώματος και σχήματος των δοντιών
- Για δόντια πολύ μικρά, πολύ μεγάλα ή δόντια με ανισόπεδες επιφάνειες
- Δόντια που έχουν χρωματιστεί από λήψη τετρακυκλίνων ή τραυματισμών
- Ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία
Εάν επιθυμείτε ένα ελκυστικό και όμορφο χαμόγελο και θέλετε να δείχνετε νεότεροι, οι όψεις πορσελάνης είναι οι καταλληλότερες. Σε περίπτωση που αντενδεικνύεται λόγω αδύναμων δοντιών ή τρίξιμο δοντιών, ο οδοντίατρος θα σας συστήσει μια εναλλακτική θεραπεία.