Η περιοδοντική θεραπεία αποτελεί ένα είδους ‘βαθύ καθαρισμού’, σε περιοχές βαθιά κάτω από τα ούλα με στόχο την αφαίρεση πλάκας και τρυγίας. 
Συνήθως γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε 2 συνεδρίες. Αρχικά γίνονται μετρήσεις που βοηθούν στη διάγνωση της βαρύτητας της νόσου και εκτιμούν την πρόγνωση της επιτυχίας της θεραπείας. Μετά την ολοκλήρωση της καθ’ αυτό θεραπείας, ο ασθενής επανεξετάζεται σε περίπου 1 μήνα με μία πλήρη σειρά μετρήσεων και πάλι, που δείχνουν την ανταπόκρισή του στη θεραπεία και πιθανά σημεία όπου απαιτείται περαιτέρω αγωγή. 
Η επιτυχία της περιοδοντικής θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στοματική υγιεινή που εφαρμόζει ο κάθε ασθενής καθώς και από συχνές επανεξετάσεις (συνήθως ανά 6μηνο) που προλαμβάνουν πιθανή υποτροπή της νόσου.

Δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης. Ωστόσο συνηθίζεται να εμφανίζεται περισσότερο σε ασθενείς μέσης ηλικίας. Υπάρχουν και πιο επιθετικές μορφές της νόσου που εκδηλώνονται σε νεαρές ηλικίες κυρίως λόγω γενετικών παραγόντων και κληρονομικότητας

• Η διατήρηση και ύπαρξη του φυσικού δοντιού είναι βιολογικά και ψυχολογικά κάτι πολύ σημαντικό για τον ασθενή. 
• Τα περιοδοντικά θεραπευμένα δόντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για την κατασκευή προσθετικής γέφυρας. 
• Η περιοδοντική θεραπεία έχει συνήθως ελάχιστες επιπλοκές και λιγότερο πόνο σε σύγκριση με πιο επεμβατικές αποκαταστάσεις. 
• Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. 
• Η περιοδοντική θεραπεία είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρή διαδικασία απ’ ότι η λύση της εξαγωγής σε συνδυασμό με την κατασκευή γέφυρας ή τη λύση των εμφυτευμάτων.

Έρευνες έχουν δείξει πως η περιοδοντίτιδα δεν είναι κολλητική, ωστόσο μπορεί να είναι κληρονομική !!

Η περιοδοντίτιδα στον πληθυσμό είναι πολύ συχνή και θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια παγκοσμίως, μετά την οδοντική τερηδόνα. 
Στον δυτικό κόσμο προσβάλει το 30-50% του πληθυσμού ενώ το 10-15% πάσχει από προχωρημένη μορφή.
Αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας δοντιών μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε πληθυσμό χωρίς στοματική υγιεινή βρέθηκε ότι στο 10% του πληθυσμού υπήρξε ταχεία εξέλιξη περιοδοντίτιδας, ενώ το 80% προσεβλήθη απο περιοδοντίτιδα μέτριας εξέλιξης.